تخفیف به مناسبت روز پدر و مرد تا 30 دی ماه - کد تخفیف Cafeman

0
منوی کافه دارو
داروخانه آنلاین-کافه دارو نمایش فیلترها

بهبود جای زخم و عوامل مؤثر در آن

بهبود جای زخم و عوامل مؤثر در آن
زخم از جمله عارضه هایی ست که ممکن است هر فرد در طول زندگی بارها با آن مواجه شود.

در سری مقالات مجله کافه دارو به جنبه های مختلف از سلامتی پرداختیم، حال در این مقاله قصد داریم به بررسی بهبود جای زخم و عوامل مؤثر در آن بپردازیم.

زخم امری اجتناب ناپذیر که در شرایط و طرق مختلف برای هر فرد امکان وقوع دارد که بعضی زخم ها عمیق تر و بعضی دیگر سطحی هستند که علاوه بر درد و سوزش، موجب ایجاد عامل ظاهری نازیبا نیز می‌شود که بسته به محل زخم، شخص را به بهبود سریع تر جای زخم سوق می‌دهد.

بیشتر بخوانید: آفت دهان و نحوه درمان آن

زخم چیست؟

زخم یا جراحت به آسیبی اطلاق می‌شود که موجب خراشیدگی، پارگی، بریده شدن و سوراخ شدن پوست می‌شود.

در مواقعی که هر قسمتی از بدن دچار زخم می‌شود، در واقع جداسازی اتصال بین سلولی رخ می‌دهد، به این نحو که پوست یا گوشت اتصال بین سلولیش را از دست می‌دهد که در دو نوع زخم یا جراحت بسته و زخم یا جراحت باز تقسیم بندی می‌شوند.

جراحت باز به زخم هایی که به بریدگی و یا پارگی می‌انجامد می‌گویند و ضربه هایی که موجب کوفتگی در بدن فرد می‌شود را جراحت بسته می‌نامند.

زخم یا جراحت باز

این نوع زخم که اصولاً در مرحله وقوع با خونریزی همراه است که میزان این خونریزی به عمق جراحت و همچنین فعل و انفعالات بدن شخص بستگی دارد، یعنی در یک فرد ممکن است یک زخم کوچک با خونریزی زیاد همراه باشد و از فرد دیگر با زخم عمیق شاهد خونریزی کمتر باشد.

زخم باز همانگونه که از اسمش نیز مشخص است یک باز شدگی را در سطح بیرونی پوست شخص ایجاد می‌کند و این از هم گسیستگی ممکن است شرایط ورود میکروارگانیسم ها را از طریق عامل خارجی یا هوا به بدن را مهیا کند و سبب ایجاد مشکلاتی در فرد بشود، از این رو درمان و بهبود اولیه زخم از اقداماتی ست که باید به محض ایجاد جراحت، فرد پیش رو بگیرد.

زخم یا جراحت بسته

در این نوع جراحات، آسیب به سطح پوست نمی‌رسد و بافت زیرین آن دچار آسیب دیدگی می‌شود که کوفتگی از جمله زخم های بسته است. در جراحت بسته عموماً استراحت و عدم تحرک تا بهبود تجویز می‌شود.

کبودی، آسیب های عصبی، آسیب اندام های داخلی و شکستگی ها از جمله عوارضی ست که موجب ایجاد زخم بسته می‌شود که بنا به دلیل درونی بودن دارای پیچیدگی است که باید جهت بهبود به پزشک متخصص مراجعه شود.  

اقدامات مؤثر در بهبود جای زخم

در بهبود جای زخم عوامل بسیاری دخیل است که ممکن است بهبودی زخم را به تعویق بیندازد. عواملی همچون: دیابت، کم خونی، استرس، جریان ضعیف خون و عدم تأمین بودن ویتامین و مواد معدنی بدن. از این رو می‌توان نتیجه گرفت سلامت فرد و سیستم ایمنی بدن، خود عامل مؤثری در تسریع بهبود جای زخم است.

- تمیزی و مراقبت مناسب از محل زخم:  مهم ترین مرحله بهره مندی از روش های بهداشتی جهت عدم آلودگی زخم است، زیرا در صورت عدم تخصیص اقدامات مؤثر ممکن است زخم عفونت کند.

- تغذیه مناسب:  تغذیه سالم حاوی ویتامین و پروتئین ها به بازسازی بافت‌های محل زخم کمک مؤثری می‌کند.

- طی کردن دوره درمان:  بسته به میزان عمق زخم لازم است با صبوری کامل دوره درمان را طی کرد.

- کنترل عوامل دخیل در کند شدن بهبود زخم:  ابتلای شخص به بیماری های زمینه‌ای همچون دیابت فرآیند بهبود زخم را کند‌تر می‌کند، پس لازم است علاوه بر اقدامات جهت بهبود، عامل مانع را نیز کنترل و مدیریت نمود.

- بهره مندی از داروها مکمل‌های غذایی:  در صورت لزوم و صلاحدید پزشک ممکن است داروهایی جهت تسکین درد و سوزش و یا درمان زخم تجویز شود. علاوه بر فرآورده های دارویی، یکسری از مکمل های غذایی و کرم ها نیز با دارا بودن ترکیبات ارزشمند خود عامل مؤثری در بهبود جای زخم هستند که در مقاله بعدی به بررسی این فرآورده های مؤثر در بهبود جای زخم خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.

نویسنده :آیدا قلعه وند
30 آبان 1403
نظرات کاربران

اولین نفری باشید که به این مقاله نظر می دهید.